Basisbereiding vlees en vis
Basisbereiding van vlees en vis
Als je weet hoe je het moet doen is het bereiden van vlees en vis vrij makkelijk.
Je hebt het volgende nodig:
- Een of meerdere stukken vlees of vis om te bakken
- Iets om in te bakken: roomboter, (zonnebloem)olie of margarine
- Eventueel zout, peper of kruiden
- Water of (rode) wijn als het vlees of de vis lang moet sudderen
Ik
bak mijn vlees of vis uitsluitend in roomboter. Wat mij betreft kun je
in plaats van roomboter ook een goede kwaliteit olie gebruiken, maar
margarine vind ik ronduit smerig.
Over
mijn vlees strooi ik alleen wat zwarte peper die in een molentje zit en
waarvan ik zelf de korrels maal. Zout gebruik ik nooit en andere
kruiden al helemaal niet.
Als ik vis
bak, dan gebruik ik helemaal niets over de vis, ik vind peper te
overheersend bij de zachte smaak van vis. Bij de visboer gebruikt men
automatisch viskruiden. Ik vind die viskruiden de smaak van mijn vis
verpesten en bovendien zitten ze vol met smaakversterkers waar ik niet
tegen kan.
Ik
begin om de boter op hoog vuur te laten smelten in een grote koekenpan.
Als de schuim wegtrekt en de boter bruin gekleurd is, dan is hij
voldoende heet en kan het vlees of de vis erin. Vlees of vis even
dichtschroeien en dan het vuur lager zetten.
De bereidingstijd van vlees of vis varieert per soort:
Biefstuk
en hazenrugfilet bak ik aan beide kanten één minuut voor een mooi rood
stuk vlees (als je het vlees medium wilt is 2 keer 2 minuten geschikt)
Varkensschnitzel 2 keer 3 minuten
Varkenskarbonade 2 keer 5 minuten
Kipdijfilet 20 minuten
Lamsbout 14 minuten
Rundertartaartjes 2 keer 4 minuten
Varkenshaas ongeveer 20 minuten
Eendenborstfilet ongeveer 25 minuten
Hele kip ongeveer anderhalf uur (wel wat water of rode wijn toevoegen)
Als
ik vis eet, bak ik uitsluitend vis uit de diepvries die ik bevroren in
de hete boter leg. Zowel zalmfilet, tonijnsteak als kabeljauwfilet zijn
na 15 minuten bakken precies goed. Wel omdraaien na ongeveer 8 minuten.
Reacties
Een reactie posten