Jonathan Safran Foer: Dieren eten
Jonathan Safran Foer: Dieren eten
(Verenigde Staten, 2009): 279 blz: Vertaald door Otto Biersma & Onno
Voorhoeve (2009): Uitgeverij Ambo/Manteau
Voordat
Jonathan Safran Foer begon aan het schrijven van zijn boek over het
eten van dieren wilde hij voor zichzelf en zijn gezin weten wat vlees
is. Hij wilde het zo concreet en veelomvattend mogelijk weten. Waar komt
het vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? Hoe worden dieren behandeld,
en in welke mate doet dat ertoe? Wat zijn de economische,
maatschappelijke en milieueffecten van het eten van vlees?
Wat
begon als een persoonlijke speurtocht leidde tot een onderzoek naar de
bio-industrie. Foer kwam dingen te weten die hij als burger niet kon
negeren en als schrijver niet voor zichzelf kon houden.
"Dieren
eten" komt aan als een stomp in de maag. Het is een zeer overtuigend
argument tegen het eten van vlees, maar vooral tegen de bio-industrie.
Als zodanig vind ik "Dieren eten" een nog sterker boek dan het vorige
boek dat ik las "Dierenbevrijding" van Peter Singer.
-
Toen ik zeven was, treurde ik om de dood van mijn goudvis. Ik kwam
erachter dat mijn vader hem door de wc had gespoeld. Ik maakte mijn
vader in andere - minder beschaafde - bewoordingen duidelijk dat je
dieren dieren niet door de wc mocht spoelen. Toen ik negen was, had ik
een oppas die geen levende wezens pijn wilde doen. Zo zei ze het
letterlijk toen ik haar vroeg waarom ze geen kip at zoals mijn oudere
broer Frank en ik: "Ik wil geen levende wezens pijn doen."
"Pijn doen?" vroeg ik.
"Je weet toch dat kip van een kip komt?"
-
De bio-industrie is eerder een bepaalde manier van denken dan een
manier van doen: beperk de productiekosten tot het absolute minimum en
negeer of "verplaats" systematisch de kosten van milieuvervuiling,
menselijke ziektes en dierenleed.
-
Kalkoenen leggen tegenwoordig honderdtwintig eieren per jaar en kippen
meer dan driehonderd. Dat is twee tot drie keer zoveel als in de natuur.
Na dat eerste jaar worden ze geslacht omdat ze daarna niet meer zoveel
eieren leggen - de pluimvee-industrie heeft berekend dat slachten en
opnieuw beginnen meer oplevert dan vogels die minder eieren leggen te
huisvesten en te voeden. Dat is een van de redenen waarom pluimveevlees
tegenwoordig zo goedkoop is, maar de vogels betalen de prijs.
-
De machthebbers in de intensieve veehouderij weten dat ze hun werkwijze
alleen in stand kunnen houden als de consument onwetend blijft over wat
er gebeurt.
- Als ik een bedrijfslogo misbruik, kan ik in principe in de cel belanden; als een bedrijf een miljard vogels misbruikt, beschermt de wet niet die vogels, maar het recht van dat bedrijf om te doen en laten wat het wil. Dát gebeurt er als je dieren hun rechten onthoudt. Het is idioot dat iedereen dierenrechten als iets idioots beschouwt. We leven in een wereld waarin het normaal is om een dier als een blok hout te behandelen en extremistisch om een dier te behandelen als een dier.
-
In de jaren '40 werd ook begonnen met het toevoegen van sulfa en
antibiotica aan het voer, die de groei bevorderden en de ziektes in toom
hielden die door de opeengepakte leefomstandigheden de kop opstaken.
Het voedsel- en medicijnregime werd steeds meer afgestemd op de "kippen
van de toekomst" en tegen de jaren '50 was er niet langer één kip, maar
twee verschillende - een voor eieren en een voor vlees.
-
Pak een A4'tje en stel je daar een volwassen vogel ter grootte van een
rugbybal met poten op voor. Stel je nu drieëndertigduizend van zulke
rechthoeken op een traliewerk voor. (Vleeskippen zitten nooit in kooien,
en worden nooit gestapeld.) Omsluit het traliewerk met muren zonder
ramen en zet er een dak op. Plaats geautomatiseerde (van medicijnen
vergeven) voeder-, water-, verwarmings-, en ventilatiesystemen. Dit is
een fokkerij.
-
Voor bijna alle voor menselijke consumptie bestemde dieren geldt,
ongeacht de omstandigheden waarin ze leven- "scharrel", "vrije uitloop"
of "biologisch" - dat hun lichaamsbouw ze voorbestemd voor pijn. De
bio-industrie, die veehouders de mogelijkheid geeft om veel geld te
verdienen aan ziekelijke dieren dankzij antibiotica, andere
farmaceutische middelen en een strikt gecontroleerde leefomgeving, heeft
nieuwe rassen van soms monsterlijke wezens gecreëerd.
- We hebben het machtige wapen van de genetica ingezet om dieren te scheppen die niet minder, maar meer lijden.
-
..., want de meeste producten die als "diervriendelijk" worden verkocht
zijn niet meer dan pogingen van de bio-industrie om geld te slaan uit
de groeiende betrokkenheid van de consument bij dierenwelzijn.
-
Een boer moet niet alleen maar voorkomen dat zijn dieren onnodig
lijden. Ik vind dat we de dieren maximaal geluk verschuldigd zijn. Omdat
wij hun leven nemen om ervan te eten, vind ik dat ze recht hebben op de
geneugten die het leven te bieden heeft - dingen als in de zon liggen,
paren en jongen grootbrengen. Ik vind dat ze recht hebben op plezier.
En onze dieren hebben dat ook! Wat me tegenstaat aan de meeste
voorschriften voor de productie van "diervriendelijk" vlees, is dat ze
zich alleen maar richten op het voorkomen van dierenleed. Ik vind dat
dat vanzelf spreekt. Onnodig lijden van de dieren mag op geen enkel
bedrijf getolereerd worden.
-
Hoewel de bevolking dus niet profiteert van de bio-industrie, is het
ironische ook nog eens dat ze niet alleen van ons verwachten dat we hun
producten kopen, maar ook nog eens betalen voor hun fouten. Alle
vervuiling en alle kosten voor het opruimen van hun afval wentelen ze af
op de gemeenschap. Hun prijzen zijn kunstmatig laag - voor alle
verborgen kosten mag iedereen nog jarenlang betalen.
-
Het zou niet de verantwoordelijkheid van de consument moeten zijn om te
bepalen wat wel of niet wreed is, en wat wel of niet duurzaam. Wrede en
niet-duurzame voedingsmiddelen zouden verboden moeten zijn. We willen
niet de mogelijkheid hebben om speelgoed met loodhoudende verf te kopen,
of spuitbussen die de ozonlaag afbreken, of medicijnen met onvermelde
bijwerkingen. Zo willen we ook niet de mogelijkheid hebben om vlees van
mishandelde dieren te kopen.
Reacties
Een reactie posten